Det har kommit in en del synpunkter på det jag skrev om
Kalla Faktas reportage om tillsatser och bekämpningsmedel i vin, främst från
Kalla Fakta själva, men även i kommentarer här på bloggen, mail och på twitter. För att slippa
pajkastning på Twitter eller Facebook tänkte jag lista och bemöta de
icke-triviala invändningarna och kommentarerna här.
Jag gjorde fel
Till att börja med: jag har fått två saker om bakfoten. Det
ena är, som två personer påpekat, att jag antagit att ett kg vin motsvarar en
liter. Tanken slog mig när jag gjorde uträkningarna men jag var lat. Värden
angivna i liter bör antagligen vara en aning högre. Jag tycker att det kvittar
men det står den som orkar fritt att räkna upp volymerna. Som Kalla Fakta
påpekar på sin Facebooksida är jag också ute och cyklar när jag säger att de
nämner ett gränsvärde för pesticider för vin. Stycket ifråga nämner ADI, inget
annat, och det var slarvigt av mig att inte dubbelkolla. Tack till Kalla Fakta
för att de gjorde det jag slarvade med åt mig.
Kalla Fakta fortsätter att göra fel
Det [är] inte Kalla fakta som definierat de 60-tal ämnen som vintillverkarna får använda. Kalla fakta använder sig av EU:s förordning EU (606:2009) som beskriver vilka ämnen som vintillverkarna får tillsätta i vinet. Det unika ur ett konsumentperspektiv är att vinindustrin har ett undantag från EU:s vanliga regler om ingrediensförteckning och att de följaktligen inte behöver ange vilka ämnen de tillsätter i vinet.
Det
finns två saker att säga om detta stycke. För det första: Det är EU som
definierat listan på tillåtna ämnen, ja. Det är Kalla Fakta som kallar ämnena
på listan för gift. Att skylla på att
listan bara drabbade dem verkar rätt tunnt. Att det bara var en olycklig slump att vinsyra framställdes som en farlig
och för vin onaturlig tillsats faller på sin egen orimlighet. (Gå gärna tillbaka till
programmet och räkna antalet gånger vinets naturlighet eller avsaknad därav
nämns, den som vill.) För det andra: Det är för all del ett undantag och om det
kan man förstås ha åsikter, men det gör inte vinet giftigare. Det är en brist i
lagstiftningen, inte hos vinet i sig. Ett undantag som för övrigt blir mindre
och mindre. Vin producerade från och med Juli 2012 måste deklarera om de
innehåller kassein och ovalbumin, de två viktigaste allergenerna på listan i
programmet. Att detta utelämnades ur programmet skadade förstås inte den bild
av ett orubbligt EU-maskineri i händerna på vinlobbyn Kalla Fakta försöker måla
upp.
Varför jämför vi då med dricksvatten? Vi jämför med dricksvatten eftersom det är en vätska som uppfattas som relativt ”ren” och det är något tittarna kan relatera till. I vinet hittade Kalla fakta bekämpningsmedel som är miljöfarliga, misstänkt cancerogena och fortplantningshämmande. Sådana ämnen skall inte finnas i livsmedel – oavsett nivåer. Till skillnad från exempelvis frukt har konsumenten en möjlighet att antingen skala eller tvätta frukten. Det går däremot inte att tvätta bort bekämpningsmedel från vin.
Detta meddelande upprepas av Kalla Faktas reporter Per Hermanrud på twitter:
Man hade kunnat jämföra med vad som helst. Men vatten är "rent". Det är en vätska och alla kan relatera till det.
Om vi jämfört med juice finns flera andra problem - varför juice?
Poängen är att det inte ska finnas bekämpningsmedel alls kvar i livsmedel. Ett äpple kan du tvätta, omöjligt med vin.
Uppfattas som ren. Bara nej. Vill man demonstrera för
tittarna eller någon annan att något är ett gift måste man visa 1) att det
innehåller något giftigt 2) i doser som är tillräckliga för att skada. I
praktiken innebär detta ADI eller ARfD och inget annat. Varför juice? frågar Hermanrud. Varför vatten? är det uppenbara svaret. Varför göra en helt onödig liknelse alls, när den relevanta uppgiften är hur mycket pesticid som finns i livsmedlet i förhållande till hur farligt det är? Detta var kärnan i mitt blogginlägg: halterna av pesticider Kalla
Fakta hittat är fullständigt irrelevanta eftersom ingen skulle överleva ett
försök att ta sig upp till svagt giftiga doser.
Vad
gäller den avslutande kommentaren om att man kan tvätta frukt så visar den hur lite
Kalla Fakta förstått poängen med ett ADI-värde. ADI fastställs för att man inte ska
behöva skala frukten (om man inte vill) för att säkert kunna äta den och det
finns massor av produkter utöver vin som inte är så lätta att skala, som mjölk,
läsk eller halstabletter.
Jag
föreslår en annan anledning till att jämföra med kranvatten: för att luras. Att
säga att ens fynd är 55 gånger högre än något låter trots allt betydligt mer
oroande än att det är en bråkdel av vad man behöver få i sig för att kanske,
möjligtvis utsätta sig för en risk.
Det är inte TV4 som påstår att människor blir allergiska och får överkänslighetsreaktioner och kan uppleva bakrusliknande tillstånd av tillsatser och bekämpningsmedel. Det är ett forskarteam på universitetssjukhuset i Lund. De har gjort tre studier på området, vilket också framgår i reportaget.
Nej,
det var någon annan som gjorde
programmet, igen. Kalla Fakta bara passivt förmedlar vad första bästa forskare
råkar säga. Men, för att vara tydliga: Ingen av dessa tre studier handlar om pesticiders eventuella miljöpåverkan, carcogenicitet eller
hormonstörande effekter. De mäter över huvud taget inte kroppens reaktioner på
pesticider eller tillsatser i vin, annat än ytterst indirekt. Det finns ingen
som idag kan svara på vad som orsakar patienternas besvär i de studier som
alluderas till i programmet, men Kalla Fakta är bekväma med att dra slutsatsen
att vin är gift.
Vilket
förstås är helt sant. Vin är i allra högsta grad giftigt. Det innehåller ju
alkohol.