Saker man kan fråga sig

En ny svensk studie sätter samman fäders ålder med deras barns framtida risk för psykisk ohälsa och befäster därmed både egna och andras tidigare studier som påvisat samma samband. Alla som såg Anthony Grace sticka ut hakan och säga att han kan bota schizofreni på hjärnforskarnas egen Roskildefestival SfN förra året håller nog med om att den här sortens epidemiologi är extremt intressant (eftersom den antyder att Grace kan ha rätt), men nog om själva forskningen. Den som är nyfiken på KI-studierna får i allmänhet utmärkta svar från den bloggande och twittrande medförfattaren Emma Frans. När SVT rapporterar om nyheten låter det emellertid så här:

Man kan fråga sig om äldre män bör sätta barn till världen?

Ja, det kan man i och för sig fråga sig. Om man är tappad bakom den metaforiska vagn där Hur mycket invandring tål Sverige? och Man kan fråga sig om SVT-journalister bör dricka blod från gulliga hundvalpar? är rimliga frågor. Vi andra kan fråga oss varför journalister har så svårt att hålla isär är och bör och om det möjligtvis finns någon slags intern tävling på public service om vem som kan komma på den mest suggestiva och skuldbeläggande intervjufrågan. Eftersom jag är en opartisk pelare av hjälpsam neutralitet vill jag dra mitt strå till stacken och föreslå andra frågor som man kan ställa sig:

Man kan fråga sig om yngre kvinnor bör sätta barn till världen?
Man kan fråga sig om auktoritativa föräldrar bör sätta barn till världen?
Man kan fråga sig om tillåtande föräldrar bör sätta barn till världen?
Man kan fråga sig om etniska minoriteter bör sätta barn till världen?
Man kan fråga sig om fattiga bör sätta barn till världen?
Man kan fråga sig om tjocka kvinnor bör sätta barn till världen?
Man kan fråga sig om psykiskt sjuka bör sätta barn till världen?
Man kan fråga sig om autister bör sätta barn till världen?
Man kan fråga sig om romer bör sätta barn till världen?
Man kan fråga sig om samer bör sätta barn till världen?
Man kan fråga sig om ashkenazijudar bör sätta barn till världen?

En annan sak man kan fråga sig är om paret Myrdals spöken är redaktörer på SVT Nyheter.

1 comment:

  1. Ulrika Björkstén från Vetenskapsradion kommenterar förtjänstfullt: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=415&artikel=5797405

    ReplyDelete