Ljumna Fakta





Vin innehåller gift. Söndagens avsnitt av det ironiskt namngivna programmet Kalla Fakta handlade om tillsatser och pesticider som TV4 uppmätt i några av Systembolagets storsäljande lådviner. "Baksmällan behöver inte bero på att du drack för mycket. Illamåendet kan komma från olika tillsatser och bekämpningsmedel", som Kalla Fakta säger i ingressen.

Herregud! Stämmer det att baksmällor orsakas av gift?! Och tillsatser? Ring Mats-Eric Nilsson, här måste kampanjas mot E-nummer!

"Tillsatser" i vin

Under programmet presenterades - mycket hastigt, så tittaren inte skulle råka få reda på några s.k. kalla fakta - en lista på vad TV4 uppenbarligen räknar som tillsatser i vin. Flera av dessa - tanniner, vinsyra, mjölksyra, spår av jäst och ek - är förstås inte alls tillsatser utan, well, vin. Vilket rimligtvis är en förväntat ingrediens i just vin. Utöver dessa hade man också hittat olika salter, citronsyra, äggviteämnen och olika organiska föreningar. Man var mycket noga med att påpeka att flera av dessa kan ge allergiska reaktioner eller hypersensitivitetsreaktioner och betydligt mindre intresserad av att påpeka att detta gäller precis alla andra drycker som finns, rent vatten undantaget. Precis alla kroppsfrämmande proteiner är, definitionsmässigt, allergena i någon bemärkelse och man kan självklart vara allergisk mot såväl tillsatta sådana liksom proteiner som kommer från själva druvan. Som avslöjande räknat är detta inte det mest spektakulära.

Gift

Kalla Fakta lyckades också hitta spår av pesticider i några av vinerna. I förbifarten nämndes att dessa förvisso låg under de tillåtna gränsvärdena för just vin, men att de låg över gränsvärdena för kranvatten. Här hade man förstås kunnat upplysa tittarna om varför kranvatten har mycket lägre gränsvärde än andra livsmedel - det släpps ut betydligt mycket mer kranvatten i naturen än vin och de organismer som till skillnad från människor påverkas av insekticider dricker inte rödtjut, t.ex. För att slippa hamna i samma olyckliga situation som Kalla Fakta kan man undvika ömsom vin, ömsom vatten-problemet genom att ta EUs matsäkerhetsmyndighet EFSA:s riktlinjer till hjälp. Den har utrett både vilka dagsdoser av olika kemikalier som är säkra att få i sig dagligen (acceptable daily intake, ADI, angett i mg per kg kroppsvikt) och hur stor dos man kan få i sig som engångshändelse inom loppet av 24 timmar (acute reference dose, ARfD). Följande är de pesticider Kalla Fakta hittat, de halter som uppmätts i vinet samt ADI och ARfD för pesticiderna enligt EFSA.

Pesticid
Uppmätt halt
ADI
ARfD
Methoxyfenozide
0.055 mg/kg
0.1 mg/kg
0.2 mg/kg
Boscalid
0.026 mg/kg
0.04 mg/kg
inget
Metalaxyl
0.014 mg/kg
0.08 mg/kg
0.5 mg/kg
Dimetomorph
0.013 mg/kg
0.05 mg/kg
0.6 mg/kg
Thiophanate-methyl
0.024 mg/kg
0.08 mg/kg
0.2 mg/kg


Jaha. Vad betyder nu detta? Är 0.026 mg boscalid per kg vin mycket eller lite? Well, det är det värde som kommer närmast ADI av de som Kalla Fakta mätt upp. Vill t.ex. jag, 82 kg tung, vara säker på att undvika de effekter på lever och sköldkörtel som boscalid visat i djurförsök bör jag enligt EFSA inte dricka mer än 126 liter SomeZin Zinfandel om dagen. Skulle jag behöva mer än så för att släcka min törst så kan jag dricka 468 liter Il Conte Primitivo om dagen istället utan att oroa mig för min hälsa. När det gäller ARfD är det methoxyfenozidevärdet i SomeZin som kommer närmast den högsta säkra engångsdosen enligt EFSAs rekommendationer. Jag bör inte dricka mer än 298 liter av varan åt gången utan att riskera min lever. Däremot kan jag dricka hela 3785 liter Il Conte eller JP Chenet åt gången utan att oroa mig. Detta förutsätter förstås att jag inte dör av akut alkoholförgiftning av de 492 litrarna etanol, att de 23 kilona socker inte ställer till med mitt blodsocker för mycket eller att mina elektrolyter klarar att jag dricker en flaska vin var 40:e sekund, ett dygn i streck.

P.S. Några gram alkohol/dag ger också leverpåverkan och den som frivilligt dricker en alkohollösning och oroar sig för tillsatser bör inte fatta viktiga beslut utan målsmans tillstånd.

13 comments:

  1. Som förälder till en tonåring med komjölksproteinallergi känns att man kan tillsätta Kasein (komjölksprotein) till vinet som ett mycket stort problem. Detta då min tonåring om hen får i sig komjölksprotein drabbas av anafylaxi. Problemet är väl egentligen inte att man tillsätter detta utan att man inte redovisar detta på samma sätt som på alla andra livsmedel. Eller rättare sagt att man inte alls redovisar innehållet alls. För mitt barn är detta direkt livsfarligt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Anders,
      Då glädjer det dig säkert att få veta att från och med förra årets (2012) skörd, ska det stå på baksidan om det kan finnas spår kvar av såväl albumin som kasein. Så jag föreslår att du helt enkelt nöjer dig med att servera ditt barn korrekt märkta viner av årgång 2012 eller senare.
      Lycka till!

      Delete
  2. Jag uppskattar när saker nyanseras och jag kan hålla med om att man skulle kunna begära mer av vissa rubriker, påståenden och slutsatser kring och i Kalla Faktas inslag. Att alkohol i sig själv är ett gift gör hela namnet på inslaget "Gift i glaset" komiskt. Men med det sagt kvarstår det absurda faktumet i att vintillverkarna inte behöver ha innehållsförteckningar på sina produkter. Det som är ännu mer absurt är att vi överhuvudtaget accepterar att vi får i oss massa rester från bekämpningsmedel och andra gifter, så länge det underskrider uppsatta gränser för dagligt intag. Vet vi att dessa gränsvärden är gångbara om 5-10-20 år? Vet vi vad de s.k. "cocktail-effekterna" har för följder när små mängder av många olika gifter kombineras i våra kroppar?

    När det redan idag finns produkter, inte bara vin, som är ekologiska och KRAV-märkta som inte innehåller dessa gifter tycker jag det är mycket märkligt att vi fortsätter acceptera att dricka och äta saker som vi vet har bekämpningsmedelsrester i sig, så länge de håller sig inom gränsvärden som få vet vad de grundas på.

    Varför inte anta EkoUtmaningen istället? http://www.ekoutmaningen.se/ekoutmaningen/ekoutmaning-nr-8-vindruvor-russin-vin/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vad använder de för mögel- och insektsmedel på eko- och kravmärkta viner då? För du tror väl inte det går att odla druvor i Europa utan mögelmedel?

      Delete
    2. Giften gör dosen. Det är just därför man har gränsvärden då faktiskt allt är giftigt i tillräcklig mängd, dessa testas fram på olika sätt. Den s.k. "cocktail-effekten" har varit väldigt svår att upptäcka i experiment så jag tror inte det är direkt något att oroa sig för, då hade den upptäckts redan med tanke på forskningsinsatserna som gjorts.

      Delete
    3. Gällande gräns- och riktvärden för bekämpningsmedel och likande i livsmedel. För många av dessa (jag ska inte svära på att det gäller just de som Kalla fakta hittade i vinet) är gränsvärdet satt efter vad man rent tekniskt kunde analysera vid tiden då gränsvärdet bestämdes. Kunde man t ex hitta 0,001 mg/l med spektrofotometri sattes just gränsvärdet till 0,001 mg/l, oavsett om det verkligen var farligt eller inte.

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Jag kan inte så mycket om vin.
    Men nog trodde jag att mycket av smak, doft och arom i viner kom från druvan. Så är det uppenbarligen inte, i alla fall inte i våra vanligaste BIB-viner. Är inte det absurt? Druvorna finns där bara för marknadsföringens skull, om man ska tro The Guardians vinexpert. Och han verkar veta vad han pratar om.

    Varför inte ta bort den sista druvslatten också? Satsa på helt och hållet "konstgjorda" viner - så behövs inga bekämpningsmedel och vi slipper rester av dem i vinerna. Bra va? Nehej, ingen som skulle köpa det? :)

    ReplyDelete
  5. De korrekta stavningarna är "ljumma" samt "i ett sträck". Bara ett tips, no offense.

    ReplyDelete
  6. Vitsen med EKO-viner är ju att naturen slipper bekämpningsmedel och annat skit, inte så mycket att clocharden skall spara levern väl ?

    ReplyDelete
  7. Vad man bör ta i in i sammanhanget är inte den enskilda konsumenten i sig. Vilket verkar vara det som de flesta hänger upp sig på. Det finns viktigare aspekter att ta in här. Faktumet att man använder de nämnda tillsatserna, oftast inte under själva vinifieringen utan under den tid som druvorna växer på rankorna är ett större orosmoment.
    Jorden där rankorna växer förlorar sin fertilitet vilket i längden innebär druvor utan egen karaktär. Då behöver man ofta tillsätta socker, proteiner, syra och annat för att ge musten som sedan skall bli till vin någon form av karaktär. Det är det mest intressanta i sammanhanget. Men det är ju samma sak med tomater, lök, kött och all annan form av livsmedel som är processad. Välkommen till vardagen. Vill man undvika att smutsa ner jorden köp ekologiskt, det är en bra början. Då kanske de icke ekologiska producenterna ser att det finns mer ekonomi att styra om sitt jordbruk. Jag är övertygad att våra barn och deras barn etc kommer vara tacksamma för det.

    ReplyDelete
  8. Några av de där gifterna är bara något 10-tal år gamla. Det tog drygt tio år innan DDT blev oemotsägeligen bevisat farligt.

    Så vi får väl hoppas att de där gränsvärdena aldrig ifrågasätts... eller hur?

    ReplyDelete
  9. Den enda invändning jag har är att mängder under att gränsvärde är inte nödvändigtvis säkra, däremot finns inte tillräckligt stöd för att säga att de är farliga. Dock är det givetvis alkohol som är i en helt annan division när det gäller skadlighet hos vin.

    ReplyDelete