Kalla Fakta svarar


Det har kommit in en del synpunkter på det jag skrev om Kalla Faktas reportage om tillsatser och bekämpningsmedel i vin, främst från Kalla Fakta själva, men även i kommentarer här på bloggen, mail och på twitter. För att slippa pajkastning på Twitter eller Facebook tänkte jag lista och bemöta de icke-triviala invändningarna och kommentarerna här.

Jag gjorde fel


Till att börja med: jag har fått två saker om bakfoten. Det ena är, som två personer påpekat, att jag antagit att ett kg vin motsvarar en liter. Tanken slog mig när jag gjorde uträkningarna men jag var lat. Värden angivna i liter bör antagligen vara en aning högre. Jag tycker att det kvittar men det står den som orkar fritt att räkna upp volymerna. Som Kalla Fakta påpekar på sin Facebooksida är jag också ute och cyklar när jag säger att de nämner ett gränsvärde för pesticider för vin. Stycket ifråga nämner ADI, inget annat, och det var slarvigt av mig att inte dubbelkolla. Tack till Kalla Fakta för att de gjorde det jag slarvade med åt mig.

Kalla Fakta fortsätter att göra fel

Det [är] inte Kalla fakta som definierat de 60-tal ämnen som vintillverkarna får använda. Kalla fakta använder sig av EU:s förordning EU (606:2009) som beskriver vilka ämnen som vintillverkarna får tillsätta i vinet. Det unika ur ett konsumentperspektiv är att vinindustrin har ett undantag från EU:s vanliga regler om ingrediensförteckning och att de följaktligen inte behöver ange vilka ämnen de tillsätter i vinet.

Det finns två saker att säga om detta stycke. För det första: Det är EU som definierat listan på tillåtna ämnen, ja. Det är Kalla Fakta som kallar ämnena på listan för gift. Att skylla på att listan bara drabbade dem verkar rätt tunnt. Att det bara var en olycklig slump att vinsyra framställdes som en farlig och för vin onaturlig tillsats faller på sin egen orimlighet. (Gå gärna tillbaka till programmet och räkna antalet gånger vinets naturlighet eller avsaknad därav nämns, den som vill.) För det andra: Det är för all del ett undantag och om det kan man förstås ha åsikter, men det gör inte vinet giftigare. Det är en brist i lagstiftningen, inte hos vinet i sig. Ett undantag som för övrigt blir mindre och mindre. Vin producerade från och med Juli 2012 måste deklarera om de innehåller kassein och ovalbumin, de två viktigaste allergenerna på listan i programmet. Att detta utelämnades ur programmet skadade förstås inte den bild av ett orubbligt EU-maskineri i händerna på vinlobbyn Kalla Fakta försöker måla upp.

Varför jämför vi då med dricksvatten? Vi jämför med dricksvatten eftersom det är en vätska som uppfattas som relativt ”ren” och det är något tittarna kan relatera till. I vinet hittade Kalla fakta bekämpningsmedel som är miljöfarliga, misstänkt cancerogena och fortplantningshämmande. Sådana ämnen skall inte finnas i livsmedel – oavsett nivåer. Till skillnad från exempelvis frukt har konsumenten en möjlighet att antingen skala eller tvätta frukten. Det går däremot inte att tvätta bort bekämpningsmedel från vin.

Detta meddelande upprepas av Kalla Faktas reporter Per Hermanrud på twitter:



Man hade kunnat jämföra med vad som helst. Men vatten är "rent". Det är en vätska och alla kan relatera till det.

Om vi jämfört med juice finns flera andra problem - varför juice?


Poängen är att det inte ska finnas bekämpningsmedel alls kvar i livsmedel. Ett äpple kan du tvätta, omöjligt med vin. 

Uppfattas som ren. Bara nej. Vill man demonstrera för tittarna eller någon annan att något är ett gift måste man visa 1) att det innehåller något giftigt 2) i doser som är tillräckliga för att skada. I praktiken innebär detta ADI eller ARfD och inget annat. Varför juice? frågar Hermanrud. Varför vatten? är det uppenbara svaret. Varför göra en helt onödig liknelse alls, när den relevanta uppgiften är hur mycket pesticid som finns i livsmedlet i förhållande till hur farligt det är? Detta var kärnan i mitt blogginlägg: halterna av pesticider Kalla Fakta hittat är fullständigt irrelevanta eftersom ingen skulle överleva ett försök att ta sig upp till svagt giftiga doser.

Vad gäller den avslutande kommentaren om att man kan tvätta frukt så visar den hur lite Kalla Fakta förstått poängen med ett ADI-värde. ADI fastställs för att man inte ska behöva skala frukten (om man inte vill) för att säkert kunna äta den och det finns massor av produkter utöver vin som inte är så lätta att skala, som mjölk, läsk eller halstabletter.

Jag föreslår en annan anledning till att jämföra med kranvatten: för att luras. Att säga att ens fynd är 55 gånger högre än något låter trots allt betydligt mer oroande än att det är en bråkdel av vad man behöver få i sig för att kanske, möjligtvis utsätta sig för en risk. 

Det är inte TV4 som påstår att människor blir allergiska och får överkänslighetsreaktioner och kan uppleva bakrusliknande tillstånd av tillsatser och bekämpningsmedel. Det är ett forskarteam på universitetssjukhuset i Lund. De har gjort tre studier på området, vilket också framgår i reportaget.

Nej, det var någon annan som gjorde programmet, igen. Kalla Fakta bara passivt förmedlar vad första bästa forskare råkar säga. Men, för att vara tydliga: Ingen av dessa tre studier handlar om pesticiders eventuella miljöpåverkan, carcogenicitet eller hormonstörande effekter. De mäter över huvud taget inte kroppens reaktioner på pesticider eller tillsatser i vin, annat än ytterst indirekt. Det finns ingen som idag kan svara på vad som orsakar patienternas besvär i de studier som alluderas till i programmet, men Kalla Fakta är bekväma med att dra slutsatsen att vin är gift.

Vilket förstås är helt sant. Vin är i allra högsta grad giftigt. Det innehåller ju alkohol. 

3 comments:

  1. Om man kunde tvätta bort pesticider från frukt skulle det inte varit ett särskilt hållbart bekämpningsmedel, då det skulle försvinna ute i naturen med fukten också. Finns det inte studier som säger just det, och att även skalad frukt ofta behåller en del pesticider som trängt genom skalet? Speciellt något med så tunnt skal som vindruvor kan man väl aldrig få bort pesticider ifrån - det har inget med vin att göra.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senast var det väl Testfakta som kontrollerade bananer och kom fram till att en del av bananerna hade pesticider även i fruktköttet. Skrämmande med ett så tjockt skal. Man kan ju undra hur mycket pesticider det finns i andra frukters fruktkött då.

      Delete
  2. PLEASE READ THIS TESTIMONY CAREFULLY. I AM USING THIS OPPORTUNITY TO TELL THE WORLD THAT, GREAT MOTHER IS A GIFTED SPELL CASTER. MY HUSBAND LEFT ME FOR NO REASON. I WAS NO LONGER MY SELF AND AT A TIME, I ATTEMPTED TO COMMIT SUICIDE. BUT THANK GOD I CAME ACROSS GREAT MOTHER ONLINE. I READ GOOD REVIEWS ABOUT HER GOOD WORK AND HOW USEFUL AND HELPFUL SHE HAS BEEN TO PEOPLE. I CONTACTED HER AND TOLD HER MY PROBLEM. SHE TOLD ME THAT MY WAN WILL COME BACK TO ME. SHE TOLD ME WHAT TO DO AND I DID IT AND TO MY GREAT SURPRISE MY HUSBAND CAME BACK JUST AS GREAT MOTHER SAID. I EVEN NOTICED THAT WHEN MY HUSBAND RETURNED, HE EVEN LOVE ME MORE. THIS IS NOT BRAIN WASHING BUT GREAT MOTHER OPENED UP HIS EYES TO SEE HOW MUCH LOVE I HAVE FOR HIM AND HOW MUCH LOVE WE OUGHT TO SHARE WITH EACH OTHER. CONTACT HER NOW ON HER EMAIL:
    GREATMOTHEROFSOLUTIONTEMPLE@YAHOO.COM AND YOU CAN ALSO CONTACT HER ON WHATSAPP WITH HER NUMBER: +2348078359876 SHE ALSO HAS 2 BLOGS WHICH YOU CAN ALSO USE TO REACH HER. THESE ARE THE BLOGS BELOW. YOU CAN CHECK OUT THE BLOGS TO SEE HER WORK.

    GREATMOTHEROFPOWERS.BLOGSPOT.COM
    GREATMOTHEROFSOLUTION.BLOGSPOT.COM

    ReplyDelete