Relationspsykopater

I onsdags körde Sydsvenskans livsstilssidor en artikel där psykologen Eva Rusz efterlyser att diagnoskriterierna för psykopati vidgas för att inkludera "relationspsykopater", ett begrepp hon hittat på själv och skrivit flera bästsäljande självhjälpsböcker om. Dessa är empatilösa och kalla män med en dubbelnatur, som ena stunden kan vara charmiga och intagande för att i nästa vara manipulativa och våldsamma. Den som saknar ämnen att må dåligt över rekommenderar jag att läsa anteckningarna som kluddats i marginalerna till Rusz bok Varför hatar män kvinnor som älskar dem på Malmö Stadsbibliotek av, får man anta, kvinnor som lånat boken och känner igen sig. Det verkar inte finnas någon brist på elaka män, men det visste väl alla redan. Nu har Rusz i alla fall kommit ut med en sprillans ny bok som heter just Relationspsykopater, och artikeln i Sydis får väl ses som en del av marknadsföringen av den. Så nu ska vi prata om psykopati. Vi börjar med vad jag ser som Rusz centrala argument:
För att en psykoterapeut ska kunna ställa diagnosen psykopati krävs att personen det handlar om inte bara visat exempel på bland annat ovan nämnda egenskaper utan även begått en kriminell handling.
-Men så länge man inte kan ställa den diagnosen på en relationspsykopat kan personen fortsätta bete sig kriminellt mot sin partner utan att någon annan känner till det och undkomma straff.
Eva Rusz efterlyser därför en ändring av diagnoskriterierna för att kunna klassa någon som psykopat även i dessa fall så att lämplig behandling kan sättas in.

Jahaja. Innan vi tar itu med det jag egentligen tänkte skriva om - diagnosticering och behandling av psykopati - så måste vi bara pausa lite och beundra det cirkulära i att ondgöra sig över att kriminella personer undkommer straff för att de inte begått några kriminella handlingar. Jag är inte jurist men jag tror jag förstår hur det kan bli så! Mycket oklart hur detta skulle förändras för att man kallar dessa laglydiga kriminella för psykopater - det är en diagnos och inte ett brott. Också lite oklart hur man ska kunna diagnosticera beteende som ingen utomstående känner till. Men det finns en kärna i det här som är värd att ta på allvar och för tydlighets skull tänker jag omformulera den så här: Det vedertagna sättet att diagnosticera psykopati förutsätter beteenden som är kriminella, men psykopatikonstruktionen inom psykologi inkluderar också en personlighetstyp som är oberoende av t.ex. brottsligt beteende. Individer med denna personlighet slinker obemärkta förbi och därför Rusz vill vidga diagnosen för att kunna behandla dem. Jag tror att detta är en ganska rättvis sammanfattning av Rusz ståndpunkt, men om någon uppfattat den på något annat sätt så är jag beredd att ändra mig.

Varför är det så här? Har ingen tänkt på detta förut? Varför hänga upp sig på ett beteende som är sekundärt till en personlighet om det är personligheten som är det centrala och skulle det inte vara en jättebra idé att behandla bort psykopati om beteendet nu gör så stor skada? Varför är alla utom Eva Rusz så korkade?!

Nu tar vi det lite lugnt. 

Psykopatibegreppet har en brokig historia. Under 1900-talets mitt bytte det namn fram och tillbaka mellan psykopat och sociopat men var på det hela taget ganska vagt definierat och saknade i stort sett empirisk grund eller validitet. Det fanns en massa kallhamrade män som fyllde upp fängelserna och man i stort sett postulerade att de var något särskilt, låt kalla det psykopater. Under 70-talet studerades denna grupp människor mer systematiskt vilket mynnade ut i Hares tvåfaktormodell för psykopati på 80-talet, och sedermera hans Psychopathy Checklist (PCL-R) från 1991 som än idag är det vedertagna sättet att mäta och diagnosticera psykopati. Tvåfaktormodellen innebär att psykopati delas upp i en beteendedel och en personlighetsdel. Beteendedelen fokuserar på manipulation, bristande affekter och narcissism och liknar men är inte synonym med narcissistisk personlighetsstörning i DSM IV och DSM5. Personlighetsdelen är den Rusz opponerar sig emot, eftersom den som mått på antagonism, impulsivitet och normbrytande beteende bland annat inkluderar brottslighet, och motsvaras i DSM IV och DSM5 i stort sett av diagnosen antisocial personlighetsstörning. Notera att psykopati över huvud taget inte existerar som diagnos i varken DSM5 eller WHO:s motsvarighet ICD10, vilket gör Rusz rop på förändrade diagnoskriterier ännu underligare. Psykopati som begrepp är i strikt bemärkelse endast användbar inom forskning, även om det halvofficiellt fortfarande förekommer i klinisk verksamhet som arbetsdiagnos, i synnerhet inom rättspsykiatrin.

Därmed inte sagt att psykopater inte förekommer utanför fängelserna! Det är ett erkänt problem inom forskningen på psykopati att PCL-R lutar sig så mycket på antisocialt beteende, inklusive brottslighet, och sedan mitten av 90-talet har psykopatiska drag i normalbefolkningen studerats allt mer. Med början i Levensons och sedan Lilienfelds studier av vad som kommit att kallas sekundär psykopati (dvs. den manipulativa och affektsvaga delen, vad Rusz hade kallat Relationspsykopater) i normalbefolkningen så uppstod behovet av ett nytt diagnostiskt verktyg, och Hare utvecklade därför the Self Repot Psychopathy scale (SRP samt senare SRPII) som korrelerar som förväntat med tvåfaktormodellen och halvbra med andra personlighetsmått:Vad är då psykopatibegreppet ens användbart för? Något förenklat kan man sammanfatta det så här: Höga poäng på PCL-R korrelerar med risk för framtida våldsamhet och återfall i brottslighet samt korrelerar negativt med behandlingsbarhet av dessa beteenden. Flera psykiatriska tillstånd kan bidra till våldsamhet och brottsbenägenhet: psykos, missbruk, ADHD, etc. De flesta av dessa är i allra högsta grad behandlingsbara och behandling är därför en prioritet. Psykopater, däremot, har länge ansetts vara behandlingsresistenta av de flesta inom området, trots flera ambitiösa försök att ta fram behandlingar specifika för psykopati.

Detta är inte helt okontroversiellt. Hare själv föreslog redan 1970 att en s.k. therapeutic community där psykopater fick öva upp att ta potentiella offers perspektiv för att bygga upp empati hade visst empiriskt stöd (t.ex. här och här), men studierna saknade kontrollgrupper. Det var inte förrän Rice kvasiexperimentella studie från 1992 som metoden studerades systematiskt. Metoden visade sig vara effektiv för brottslingar som inte var psykopater, men att psykopater begick fler våldsdåd och brottsliga handlingar efter behandlingen. Studiens författare drog slutsatsen att det mycket riktigt kunde vara väldigt värdefullt för psykopater att lära sig läsa sina offers känslomässiga svar och sätta sig in i deras situation, men inte på det sätt det var tänkt. Andra studier har sedermera gett liknande resultat, men metoden är fortsatt populär inom diverse rehabiliteringsprogram med hög förekomst av psykopater i t.ex. England (här och här) och USA. Hare ändrade därför metod och gav 2005 ut riktlinjer för kognitiv behandling av s.k. kriminogena behov hos psykopater och att döma av Rusz egen hemsida så är det denna eller en mycket snarlik behandling hon saluför. Denna metod dras med i stort sett samma problem som de tidigare: Det var ofta psykopater som visade goda resultat under själva behandlingen, men det var också dessa som sedan i högst utsträckning återföll i brottslighet. Det gick alldeles utmärkt att lära psykopater nya kognitiva tekniker, men de var fortfarande psykopater. Ett nästan komiskt överdrivet exempel på detta är Salekins metaanalys av studier på behandlingar för psykopati: På ytan ger den ganska gott stöd för att fortsätta behandla psykopater, med en klinisk förbättring på i genomsnitt 62% (p < .01) jämfört med kontroller. Det är ju jättebra! Men vad betyder "klinisk förbättring" då? I mer än 70% av studierna var huvudmåttet behandlarens intryck av patienten, dvs. precis samma misstag som man alltid gjort i behandlingen av psykopati. Man har visat att psykopater, en grupp människor som definieras utifrån sin förmåga att manipulera andra, klarar av att förbättra sitt uppförande under själva behandlingen, trots att man numera vet att detta inte hänger ihop med vad som händer efter behandlingen. Operationen var en framgång men patientens flickvän dog. 

Det är alltså detta som efterlyses i Sydsvenskan nu. Det finns redan möjlighet att studera den grupp män som Rusz skriver om, men det finns inget som talar för att det lönar sig att behandla dem, snarare tvärt om. Utom för Rusz, förstås. Behandlingsprogram för psykopater ger alldeles lysande resultat för behandlaren, om de senaste decenniernas forskning har lärt oss något. Kvinnorna som skriver desperata kommentarer i marginalerna på hennes böcker kommer inte ha någon glädje av att Rusz får som hon vill, däremot.

7 comments:

 1. Varför reagera så kraftigt? Känner du igen dig?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag Mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningsgivaren som hjälpt mig med mitt eget problem. Email: drogunduspellcaster@gmail.com du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

   1) Kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) bindande stavning
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare älskare
   8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
   9) vill tillfredsställa din älskare
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   Genom drogunduspellcaster@gmail.com

   Delete
 2. Mitt liv är tillbaka !!! Efter 1 års brutet äktenskap lämnade min man mig med två barn. Jag kände mig som om mitt liv var på väg att sluta jag begick självmord, jag var emosionellt nere under en mycket lång tid. Tack vare en stavningskastare som heter Dr Ogundu, som jag träffade online. På en trogen dag, när jag surfar på internet, kom jag över hela testimonier om denna speciella stavningsbana. Vissa människor vittnade om att han förde sin ex älskare tillbaka, vissa vittnade om att han återställer livmodern och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att stoppa skilsmässa och så vidare. Jag kommer också över ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Sonia, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin Ex-älskare på mindre än 2 dagar och i slutet av sitt vittnesbörd droppade hon Dr Ogundus e-postadress. Efter att ha läst alla dessa bestämde jag mig för att prova. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. På bara 48 timmar kom min man tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi är ännu lyckligare än tidigare Dr Ogundu. Han är verkligen en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man ... Om du har ett problem och du letar efter en riktig och Äkta spell caster för att lösa alla dina problem för dig. Prova Dr Ogundu när som helst, han kan vara svaret på dina problem. Kontakta den stora doktorn genom detta mail: drogunduspellcaster@gmail.com

  ReplyDelete
 3. Jag är vid namn Keyser Marie från USA, jag vill använda denna möjlighet att tacka den stora DR ADODO för att hjälpa till att få min ex man tillbaka till mig, jag har haft stora smärtor tills jag kontaktade DR ADODO han kastade en kärlek Stava för mig och berättade för mig att vänta på bara 12 timmar som min ex man kommer att ringa mig och jag gjorde enligt de instruktioner som jag gav honom och överraskande, på 12 timmar ringde min ex man verkligen till mig och började be om ursäkt för allt han Hade orsakat mig. Jag är den lyckligaste kvinnan på jorden idag eftersom DR ADODO har gjort en underbar gärning i mitt liv och jag fortsätter att dela detta vittnesbörd om du skulle älska att kontakta DR ADODO och om du vet att du stöter på samma villkor, besök honom idag av Kontakta honom via den här giltiga e-postadressen: Adodospelltemple@gmail.com på mobilen eller ring hans mobilnummer på +1 (661) 704-3225
  Tack...

  ReplyDelete
 4. Mitt namn är Wayne Gloria och jag baserad i USA ... Mitt
  liv är tillbaka !!! Efter 1 år av bruten äktenskap, min man
  lämnade mig med två barn. Jag kände mig som mitt liv
  var på väg att sluta i nästan begått självmord, jag var
  känslomässigt ned under en mycket lång tid. Tack vare
  en spell caster heter Dr Ade, som jag träffade på nätet. Å
  ena trogen dag, som jag surfar via internet, jag kom över
  tilld vittnesmål om denna speciella spell caster. Vissa
  människor vittnade om att jag tog med sig sina Ex
  älskare tillbaka några vittnade om att jag åter livmodern,
  bota cancer och andra sjukdomar, vissa vittnade om att
  jag kan kasta en trollformel för att stoppa skilsmässa
  och så vidare. Jag har också stött på ett särskilt
  vittnesbörd, det handlade om en kvinna vid namn Sonia,
  hon vittnade om hur jag tog tillbaka sin Ex älskare på
  mindre än 2 dagar, och i slutet av hennes vittnesmål hon
  tappade Dr Ade e-postadress. Efter alla dessa läsning,
  bestämde jag mig för att ge det ett försök. Jag
  kontaktade via e-post och förklarade honom mitt
  problem för honom. På bara 48hours, min man kom
  tillbaka till mig. Vi löste våra problem, och vi är ännu
  gladare än tidigare Dr Ade, är verkligen en begåvad man
  och jag kommer inte att sluta publicera honom eftersom
  han är en underbar människa ... Om du har ett problem
  och du letar efter verkliga och äkta stava hjul för att lösa
  alla dina problem för dig. Försök Hög
  Adespelltemple@gmail.com helst, kan jag vara svaret på
  dina problem. Här är hans kontakt:
  Adespelltemple@gmail.com eller ring honom eller whats-
  app på 2348148487280.

  ReplyDelete
 5. Mitt namn är Wayne Gloria och jag baserad i USA ... Mitt
  liv är tillbaka !!! Efter 1 år av bruten äktenskap, min man
  lämnade mig med två barn. Jag kände mig som mitt liv
  var på väg att sluta i nästan begått självmord, jag var
  känslomässigt ned under en mycket lång tid. Tack vare
  en spell caster heter Dr Ade, som jag träffade på nätet. Å
  ena trogen dag, som jag surfar via internet, jag kom över
  tilld vittnesmål om denna speciella spell caster. Vissa
  människor vittnade om att jag tog med sig sina Ex
  älskare tillbaka några vittnade om att jag åter livmodern,
  bota cancer och andra sjukdomar, vissa vittnade om att
  jag kan kasta en trollformel för att stoppa skilsmässa
  och så vidare. Jag har också stött på ett särskilt
  vittnesbörd, det handlade om en kvinna vid namn Sonia,
  hon vittnade om hur jag tog tillbaka sin Ex älskare på
  mindre än 2 dagar, och i slutet av hennes vittnesmål hon
  tappade Dr Ade e-postadress. Efter alla dessa läsning,
  bestämde jag mig för att ge det ett försök. Jag
  kontaktade via e-post och förklarade honom mitt
  problem för honom. På bara 48hours, min man kom
  tillbaka till mig. Vi löste våra problem, och vi är ännu
  gladare än tidigare Dr Ade, är verkligen en begåvad man
  och jag kommer inte att sluta publicera honom eftersom
  han är en underbar människa ... Om du har ett problem
  och du letar efter verkliga och äkta stava hjul för att lösa
  alla dina problem för dig. Försök Hög
  Adespelltemple@gmail.com helst, kan jag vara svaret på
  dina problem. Här är hans kontakt:
  Adespelltemple@gmail.com eller ring honom eller whats-
  app på 2348148487280.

  ReplyDelete
 6. Jag är Aselm Tosin från USA, jag vill dela ett vittnesbörd
  om mitt liv för alla. Jag var gift med min fru George
  Vivian, jag älskar henne så mycket vi har varit gifta i 5
  år nu med två barn. När han gick på semester i
  Frankrike menade han en man som heter Muir 15B, hon
  berättade att hon inte längre är intresserad av
  äktenskapet längre. Jag var så förvirrad och söker hjälp,
  jag vet inte vad jag ska göra förrän jag träffade min vän,
  mr William och berättade för mig om mitt problem. Han
  berättade att jag inte skulle oroa mig för att han hade ett
  liknande problem tidigare och presentera mig för en man
  som heter Dr Ade, älskar att stava, som stavar på
  hennes ex och tar henne tillbaka till honom efter 2
  dagar. Herr William ber mig att kontakta Dr Ade älska
  stavning för hjälp. Jag kontaktade honom för att hjälpa
  mig att ta tillbaka min fru och han ber mig att inte oroa
  mig för att gudarna till sina förfäder kommer att kämpa
  för mig. Han berättade för mig om två dagar att han
  kommer att förena mig och min fru tillsammans. Efter
  två dag ringde min fru och sa till mig att hon kommer
  tillbaka för att söka saker med mig, jag var överraskad
  när jag såg henne och hon började gråta för förlåtelse.
  Just nu är jag den lyckligaste mannen på jorden för vad
  den här stora stavningskastaren gjorde för mig och min
  fru, du kan kontakta Dr Ade email
  Adespelltemple@gmail.com. Han är den bästa
  stavningskastaren som är mycket kapabel att hjälpa dig.
  tel. 2348148487280 webbplats

  ReplyDelete