SvD utnyttjar en lucka i lagen!

Idag skriver Svenska Dagbladets Henrik Ennart både en nyhetsartikel och en upprörd krönika om supermegaondskefulla Monsantos "nya" produkt Benforte. Ennarts vinkel är att Benforte "undgår lagen", vilket låter upprörande och bra och säkert kommer generera tusentals klick från sidor som Familjeliv och Matfusket. Det är också djupt ohederligt.

Benforte är en relativt ny sorts broccoli som togs fram 1998 för att testa om ett näringsämne i broccoli skyddar mot cancer. Detta gjordes genom att korspollinera vanlig broccoli med den gamla vilda kål som broccoli avlats fram ur. Resultatet blev en hybrid med högre halter av s.k. glukosinolater än vanliga broccolisorter och i ett spektakulärt ointressant experiment visade man sedan att detta kanske, möjligtvis, är lite bra mot cancer. Gäsp. Eller som Ennart väljer att formulera det:

Hälsoeffekterna av ämnet glucoraphanin i broccoli är till exempel inte alls särskilt väl studerade på människor. För att komplicera bilden finns det också forskare som varnat för att ämnet kanske inte bara skadar cancerceller utan också friska celler.

Nej, de är inte så väl studerade på människor. Att säga att glukosinolater verkligen skyddar mot cancer är inte helt säkert visat än, men det finns mycket som tyder på det. Att använda det i marknadsföring kan mycket väl vara för tidigt. Hur pass giftig broccoli är kan ju förstås också diskuteras, men att man måste öka doserna av glukoraphanin 450 gånger över de man använt i andra studier för att hitta skadliga effekter skulle ju kunna vara lugnande. Listan på översiktsartiklar om just glukoraphanin är inte riktigt den skräckläsning Ennart försöker antyda.

Det bisarra är Ennarts envisa försök att koppla detta till GMO. Benforte är en gröda som producerats med precis samma metoder som använts i tusentals år. Om detta säger Ennart att Monsanto har "hittat en lucka i lagen." Genom att inte producera en GM-gröda undviker de GM-lagstiftningen, precis som mopedister utnyttjar en lucka i lagen för att slippa ta flygcertifikat. Ennart beskriver "luckan" så här:

Skillnaden mot reglerad gmo-teknik är att ingen någonsin fysiskt behöver lyfta ett anlag ut ur en kromosom och flytta över till en annan.

Reglerad GMO-teknik. Betyder det att all annan växtförädling är oreglerad GMO-teknik? Är mitt matbord i själva verket en dödsfälla i behov av en rejäl dos EU-reglering? Fruktsallad kan vara dold folksjukdom, läs mer på sidan 23!

Kvällstidningsjournalistiken åsido så nämner flera av de intervjuade experterna en viktig sak: GMO-lagstiftningen siktar in sig på en särskild teknik och inte vilka risker en ny bioteknisk produkt kan tänkas ha. Ett sätt att se det är att GM-grödor är onödigt hårt reglerade, baserat på en helt godtycklig egenskap. En annan är förstås att göra som Ennart, att sluta sig till att precis all växtförädling bör utsättas för samma förlamande lagstiftning som GM-grödor. Så att det inte uppstår luckor i lagen, dårå. Men broccoli har faktiskt ätits i rätt stora mängder under rätt lång tid. En ny sort som till syvende och sist innehåller samma saker som broccoli alltid gjort, om än i lite högre halter, är inte så dramatiskt som Ennart förtvivlat försöker antyda. Kål är kål. Stammarna är fortfarande äckliga.

Har ni förresten tänkt på att SvD läggs i tusentals brevlådor varje dag utan att bryta mot FN:s icke-spridningsavtal? Där snackar vi lucka i lagen.

10 comments:

 1. Har retat mig på Ennarts misinformation länge. Man får dock inget vettigt ur honom när man bemöter det hela per mail.

  ReplyDelete
 2. Ja men det är så j-a uppenbart att han fäller ut sina vingar i pk-patosens vänstetvindar. Helt onyanserad. Helt! Så tråkigt. (nu) sällar han sig till timbuktu o andra som vill plockq enkla poäng på "korrekt" men ack så tom argumentation. Suck. Inte journalistik. Omoget

  ReplyDelete
 3. Sett denna petition? http://action.sumofus.org/a/gm-crops-europe/?sub=fb

  ReplyDelete
 4. Ok, en dålig jornalist som får lite för mycket uppmärksamhet, stackars dom som envisas med att läsa den och sen klaga på nätet. För mig spelar det ingen roll om just denna Broccoli är GMO eller inte, köper man mat av Monsanto, betalar man för utveckligen av GMO, utpressning av små bönder och äcklig lobby verksamhet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fakta är förstås inte så viktigt om man vet att man har rätt i alla fall, och Monsantos affärsmodell lutar sig i och för sig på ett helt sjukt patentsystem, så att vara emot dem har jag inget emot. Utvecklingen av GMO i sig har jag inget emot, men det kanske också är något jag bara borde köpa utan att hänga upp mig för mycket på verkligheten. Att Monsanto idkar utpressning mot småbönder kan vi i alla fall vara överens om att det är dåligt, precis som när miljörörelsen terroriserar bönder och forskare som inte delar deras uppfattning om t.ex. genmodifiering. Nu var det förstås inte detta det här blogginlägget handlade om, men visst är det bra att vi är på samma sida?

   Delete
 5. Det är synd och äckligt vad industrin gör med vår mat :( En ytterligare anledning till att satsa på det som växer vild i naturen. Maskros, kirskål och andra gröna blad är så mycket nyttigare och dessutom behöver man inte betala för de. Perfekt i sallad eller i gröna smoothie. För 2 år sedan köpte jag en Vitamix blender som har inga problem med att mixar dessa vilda blad.:) Jag köpte den på http://gronasmoothies.se/ och är mycket nöjd:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Steven!
   Tack för att du tar dig tid att dela med dig av dina insikter om hur FANTASTISKA produkter som finns hos gronasmoothies.se! Helt säkert är det inte ditt företag utan bara ett JÄTTEBRA TIPS som du i all välvilja vill dela med dig av på denna blogg, samt hos http://ulrikagabriel.blogspot.se/2012/10/gron-smoothie-energirik-och-fullt-av.html och http://alltomyoga.se/2010/03/30/gron-smoothie-av-victoria-boutenko/ och precis alla som begår misstaget att blogga om ditt levebr... jag menar om ditt intresse. Allt detta för att hjälpa oss andra att slippa köpa Industrins onaturliga produkter!

   Eftersom du, helt utan egenintresse, verkar vara bekant med gronasmoothies.se:s produkter undrar jag om du kan ge lite fler rekommendationer. Räcker det om jag lägger sextusen på en Vitamix TNC 5200 eller behöver jag punga ut med femtonhundra spänn på deras vattendestllator Waterwise 4000 Countertop Distiller också? Jag skulle gärna köpa deras grönsakssvarv Le Rouet för 1800 bagis också, men jag vet inte vilka grönsaker jag vågar snickra med. Kan man svarva maskrosor eller kirskål? Jag vill helst undvika alla ÄCKLIGA saker industrin försöker pracka på mig, förstår du. Behöver jag en juicemaskin också? Green Star Elite verkar ju vara ett fynd för bara 5600 kronor, men Dr. Norman W. Walker säger ju att juicen från en Champion kan förebygga cancer, så kanske borde jag lägga offert på en sådan? Tråkigt att priset inte står utskrivet på hemsidan, men det kan ju inte vara så dyrt, särskilt om man tänker på att man kan bota 150 vanliga tarmåkommor med juicen! Efter att ha läst lite om honom så inser jag nu att jag kanske lider av flera sjukdomar jag inte ens visste att jag hade, så jag hoppas att det inte är för sent att köpa möjligheten till en naturligare hälsa.

   Tack för att du tog dig tid att förändra mitt liv.

   //Per Köhler

   P.S. Du kanske bör ta det försiktigt med alla smoothies, eftersom de verkar ge dig minnesförluster som får dig att glömma att du kampanjat för smoothies i flera år: http://archive-se.com/se/a/alltomyoga.se/2014-07-03_4204205_72/%C3%B6strogen_Alltomyoga_se/

   Delete
 6. Steven Anding (RÅstark AB), att låtsas vara kund när man egentligen representerar företaget är nog det töntigaste man kan göra...

  ReplyDelete